+38121/823-701 info@vranjkovic-linea.rs

Geotekstil se proizvodi metodom tkanja recikliranih poliesterskih vlakana. Na stovarištu Doo “V-L” ga možete naći u beloj ili sivoj boji, težine 200g/m2, 300g/m2 i 500g/m2.

Primarne funkcije

Filtracija – geotekstil sprečava finu migraciju čestica zemlje u drenažni sloj ili cev. Takođe, koristi ispod kamenog nasipa kod rečnih obala kako bi sprečio eroziju zemlje.

Drenaža – geotekstil služi kao odvod koji provodi tok vode kroz manje propustljivo zemljište. Na primer, služi da rasprostre pritisak vode na osnovu nasipa.

Ojačanje – geotekstil služi i kao ojačavajući sloj u zemljištu kojim se poboljšava čvrstoća i deformabilnost zemljišta. Takođe, služi da zemljištu poboljša čvrstoću na zatezanje, da bi formirali ojačani zemljišni zid.

U niskogradnji, geotekstil se preporučuje pri izgradnji puteva, nasipa i kanala, te u izgradnji tunela i potpornih zidova. Građevinski filc je neizostavni materijal i kod drenaže na ravnim krovovima, kao i na sve popularnijim zelenim krovovima. Prilikom izgradnje zgrada geotekstil se postavlja ispod temelja, radi stabilizacije i sprečavanja ispiranja tla. Njime takođe dreniramo i štitimo hidroizolaciju. Možemo ga podlagati pod laminatne i druge podove. Napokon, geotekstil koristimo i za zaštitu i uređenje tla u baštama i parkovima.

Jedna od prednosti geotekstila, pored široke primene, je brzo i lako postavljanje. Naime, zbog dimenzija rolni od 2m do 6m širine, moguće je postavljanja geotekstila na velikim površinama uz minimalno preklapanje, što obezbeđuje uštedu i vremena i materijala.

Skills

Posted on

July 8, 2020